Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα

  0
  20

  Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

  Η πατρίδα μας, μετά από εφτά χρόνια δύσκολα, γκρίζα, επώδυνα, μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωσή της από το ζυγό των μνημονίων και την ασφυξία της επιτροπείας.

  Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για τέλος εποχής.

  Και αρχή μιας άλλης.

  Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς.

  Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για όλους μας.

  Η οικονομία μας σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, ενώ έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές.

  Η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.

  Αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αναγνωρίζεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου.

  Και το συνομολογούν όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

  Να σημειώσω όμως στο σημείο αυτό ένα ελληνικό παράδοξο.

  Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα, και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη, ασύστολη, και κατά τη γνώμη μου ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα.

  Δεν μπορώ όμως να μην πω δυο λόγια για την ξέφρενη, λαϊκίστικη, ψευδή εκατό τοις εκατό προπαγάνδα των τελευταίων ημερών για τους πλειστηριασμούς.

  Τους έπιασε ο πόνος ξαφνικά για το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή.

  Να υπενθυμίσω, λοιπόν τόσο στους ευαίσθητους ολιγάρχες, όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών.

  Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική βάση της μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

  Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου.

  Το 2016 επισκέφθηκαν την Περιφέρεια 2,45 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποίησαν 21,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

  Τους πρώτους μήνες του 2017 τα μεγέθη ήταν αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

  Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με την Κρήτη μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ανά επισκέπτη και τις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση.

  Εξαιτίας της αυξανόμενης κίνησης πραγματοποιούνται επενδύσεις σε ξενοδοχεία όλων των περιφερειακών ενοτήτων.

  Στο Υπουργείο Τουρισμού έχουν κατατεθεί αιτήσεις για αδειοδότηση, και επενδύσεις σε 15 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, 2 ξενοδοχεία στη Κεφαλονιά, 2 στη Λευκάδα και 1 στη Ζάκυνθο.

  Όπως και αιτήσεις για 468 νέες τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια.

  Όπως είναι γνωστό, η  διάθεση των απορριμμάτων του νησιού, γίνεται στον κεντρικό ΧΥΤΑ, στη θέση Τεμπλόνι.

  Ο νέος ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, ενώ έχει κατασκευαστεί, δεν έχει λειτουργήσει.

  Σημειώνεται ότι για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου υπάρχει καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και έντονες διαμαρτυρίες από την τοπική κοινωνία, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος επιβολής νέου προστίμου.

  Μια σειρά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θέλω όμως να τονίσω ένα πράγμα. Πρέπει με τη διαβούλευση, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, να διαμορφωθούν άμεσα ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις. ΑΜΕΣΑ, επαναλαμβάνω.

  Αυτό είναι το νόημα των περιφερειακών συνεδρίων.

  Και δεν χωρούν εδώ μικροκομματικές, ή τοπικιστικές αντιπαραθέσεις.

  Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες με τους εκπροσώπους τους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

  Στην Κεφαλονιά λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, και υπάρχει σχεδιασμός για την επέκτασή τους.

  Στη Ζάκυνθο όπου το 2014 είχαμε επίσης καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον ΧΥΤΑ, προβλέπεται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων οριστική λύση, με Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ για την οποία υπάρχει αδειοδότηση και χρηματοδότηση.

  Σχετικά με  τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, θέλω να ξεκινήσω με τα έργα που αφορούν την Κέρκυρα.

  Για την υλοποίηση των έργων αυτών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού €47.000.000 περίπου,  το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων που αφορούν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών.

  Έτσι, ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να καταστεί δυνατή η ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

  Η Περιφέρεια Ιονίου παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

  Μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς, έχουν εκδηλώσει τη βούληση τους να εμπλακούν ενεργά.

  Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας:

  Η συγκεκριμένη περιοχή είναι συνέχεια του κοιτάσματος που έχει εντοπιστεί στην ιταλική ΑΟΖ με σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Γι’ αυτό και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες.

  Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της  Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας,

  Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, για την επίσημη υποβολή ενδιαφέροντος, και για την περιοχή αυτή.

  Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, και με βάση το πόρισμα επιτροπής που συστήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιονίων Νήσων, ανακοινώνουμε σήμερα  την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  Στην Κέρκυρα προτείνουμε την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού, ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα αγκαλιάζει με τις δομές του όλη την Περιφέρεια, και όχι μόνο το μεγαλύτερο νησί, όπως είναι σήμερα.

  Το εγχείρημα ξεκινά από την Περιφέρεια σας, και η προσπάθειά μας είναι, όπου οι ακαδημαϊκές συνθήκες είναι ώριμες, και πάντα με την αρχική ώθηση και την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των ΑΕΙ, να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

  Τα κριτήρια στα οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός αυτός είναι αποκλειστικά συνδεδεμένα με την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και τη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση των Ιονίων.

  Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων και της δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών δομών στον ευρύτερο χώρο του Ιονίου.

  Για όλα αυτά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενισχύεται με επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ.

  Επιθυμία μας και έγνοιά μας, είναι να συζητηθεί τώρα το πόρισμα της επιτροπής από όλα τα Τμήματα και να οδηγηθούμε σε ένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά αναβαθμισμένο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στα Ιόνια Νησιά.

  Οι σχεδιασμοί έλαβαν σοβαρά υπόψη το στοιχείο της τοπικότητας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει παράδοση άνευ όρων στην αδράνεια που έχουν δημιουργήσει παλιές παθογένειες.

  Σε ότι αφορά την Υγεία, η πολιτική προτεραιότητα που δόθηκε τα προηγούμενα 2,5 χρόνια στη στήριξη  και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

  Ειδικά για τα Ιόνια νησιά, οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι :

  Η Σημαντική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των  νοσοκομείων καθώς και των προϋπολογισμών και του εξοπλισμού τους.

  Η Σοβαρή αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Κέρκυρας, στην προοπτική της αυτόνομης στελέχωσης και λειτουργίας του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς.

  Η Λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.

  Η Απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας.

  Η Έναρξη λειτουργίας 3  Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, από μία σε Κέρκυρα,  Κεφαλονιά και Ζάκυνθο .

  Η επάνοδος του Νοσοκομείου  Ζακύνθου  στην  κανονικότητα  μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη  αναστολή της λειτουργίας των  Χειρουργείων . Επόμενος  στόχος  είναι η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.

  Η Έναρξη  λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018.

  Και η τοποθέτηση μόνιμου παιδίατρου στην Ιθάκη.

  - Advertisement -
  Hondos Center Κέρκυρα - Υπέροχο ταξίδι ομορφιάς
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ